I dag tenkte jeg å gjøre ferdig den siste lille finpussen på onsdag 18. april. Dette er ikke noe som jeg alltid gjør så langt unna turen min, men siden denne dagen er så kort, og den har noen gode eksempler å vise fram, så gjør jeg den like så godt ferdig med det samme.

Korrigerte koordinater

På mange av mine turer er det mange forskjellige cachetyper som skal besøkes. Mystery-cacher kan jo både være challenger (som gjerne ligger på oppgitte koordinater) eller oppgaver som må løses på stedet. For at jeg ikke skal bomme på en cache, så liker jeg å ha korrigerte koordinater inne på de cachene som det er naturlig, altså mystery, letterbox, wherigo eller multi. Er det slik at jeg må på stedet for å finne informasjoner, så er de oppgitte koordinatene de som bør stå, men er det slik at jeg har opplysninger om hvor cachen befinner seg, så vil jeg at dette skal vises.

På turen her er det challenge-cacher alt sammen. Og når jeg går inn på cachesidene, så står det at de ligger på de oppgitte koordinatene. Dette liker jeg da at turen min også skal vise, slik at jeg går inn på hver enkelt cache, og endrer det slik at det vises at de har korrigerte koordinater inne på cachesiden.

Legge inn koordinater

Det er mange grunner til at jeg gjør dette:

  1. Dersom alt annet skulle feile, og jeg må benytte meg av mobiltelefonen for caching, så vil jeg lett kunne se om cachen er forventet å ligge der. Også challenge-cacher kan ligge på andre plasser enn der ikonet ligger.
  2. Jeg vil ha en oppdatert database i GSAK, og korrigerte koordinater vises på en annen måte enn cacher uten de korrigerte koordinatene.
  3. I og med at geocaching.com nå viser andre symboler på kartet når løste koordinater ligger på cachesiden, så kan jeg raskt se om en cache kan legges inn i en tur, også om jeg nå endrer denne turen, og heller drar innom det samme området om et år eller to.
  4. Jeg benytter meg til tider av kartene på Project-GC til å se om en løsning av en cache kan ha en sannsynlig plassering der min løsning peker. Da er det veldig greit at kartet kan indikere med forskjellige farger på cachene om det er et område som er okkupert av en cache der.
  5. Det hender seg at jeg får spørsmål om cacher på tidspunkt der jeg ikke har tilgang på annet enn mobiltelefonen min også. Da er det greit å kunne slå opp informasjonen på mobiltelefonen.
  6. Jeg kan mye enklere overføre mange korrigerte koordinater til turene mine på cachetur.no

Derfor legger jeg også inn noe informasjon både i User notes i GSAK og eksporterer de ved hjelp av en makro til cachenotatene på geocaching.com. Der kan jeg legge noe om løsningsmetoder om det er mystery, info om delsteg om det er multi eller letterbox, viktige opplysninger om evt koder som må være med eller rett og slett informasjon om hvorfor jeg er kvalifisert for den enkelte challenge som jeg ser på.

Sjekker kjørt

Challenge-sjekker

Når jeg allikevel er innom og sjekker en challenge for å se om jeg liker den nok til å ville logge den, så kjører jeg gjerne sjekkeren på den dersom denne er tilgjengelig. Så får jeg da en mulig loggtekst som jeg oversetter og legger inn i mitt brukernotat. På den måten gjør jeg allerede nå klart for en logging av cachen dersom jeg finner den en gang. Ikke at jeg stresser med loggingen, men når jeg først er innom slik…..

En liten bom

Etter å ha lagt inn alle de sju cachene jeg har på planen, så gikk jeg inn på kartet på geocaching.com for å se at alt stemmer der. Til min lille overraskelse var det tydeligvis en challenge jeg hadde gått glipp av i går. Og siden den da så og si ligger rett i gata der jeg kanskje skal gå, så må jo denne også legges til som en mulig cache da 🙂

Oppdaget en jeg glemte 🙂

Korrigert på Project-GC

I og med at jeg benytter meg av Project-GC såpass mye som jeg gjør, så er det like greit å sørge for at ikonene er på rett plass på kartet der også. Derfor benytter jeg meg av den Virtuelle GPS på den måten at jeg sender cachene som trenger en oppdatering dit. Når alle de cachene ligger i den virtuelle gps’en, så ber jeg om at Project-GC lager en GPX-fil for meg, og at alle korrigerte koordinater blir oppdatert i den prosessen. På den måten får jeg nå tvunget cachene til å få den korrekte plasseringen og den korrekte fargen på ringene om jeg viser avstandssirklene på kartet 🙂

Kartet på Project-GC

Også på cachetur.no

Når jeg nå har de korrigerte koordinatene på plass på cachesidene, så er det på tide å overføre de til del-turen min også. Under Endre tur kan jeg benytte Importer korrigerte koordinater. Da vil cachetur.no lete gjennom de aktuelle cachene i turen, og plassere inn de korrigerte koordinatene som jeg allerede har lagt inn.

En enkel prosess

Siden dette er challenge-cacher, og de ligger på oppgitte koordinater, så endrer det ikke noe på kjøreruten min. Men på listen over cacher har de nå fått en blyant som viser at det er korrigerte koordinater på cachene, og på kartet mitt har de fått en annen farge som lar meg lett se at de er løste mystery-cacher. Jeg liker alt slikt som kan være visualisert for meg 🙂

Et oversiktlig kart 🙂

Oversiktlig plan

Jeg liker også å benytte meg av overskrifter på turene mine. Det kan sikre meg enda litt bedre oversikt over hva jeg planlegger å ta. Nå er det bare en kommune på denne dagens tur, men jeg setter den inn for det. Da klikker jeg på linjen som skal komme først etter overskriften min, og får opp en stiplet linje mellom cachen og linjen over. Nå vet jeg at det jeg setter inn i turen havner her, enten om det er fra cacheturassistenten eller direkte fra cachetur.no.

Overskift skal her

Informasjonen jeg trenger for den enkelte turen varierer naturligvis. Og min bruk av overskrifter varierer også på den måten. Er det en tur over flere land vil landene ofte være overskriften, og så benytter jeg meg av kommentarer, advarsel og serie for å indikere lavere nivå av overskriftene. Fylker blir da gjerne kommentarer og kommuner advarsel dersom de er nye kommuner og serie dersom de er logget før. Dette for å vise meg selv lettest både under planleggingen og ute på tur hvor det er viktig å følge ekstra nøye med. Er jeg innenfor et land eller evt innenfor et fylke lar jeg overskriften gjelde enten fylker eller kommuner alt ettersom. 🙂

Drar jeg på tur sammen med andre, og planlegger for flere, så liker jeg å legge inn koder i overskriften som sikrer funn for de som trenger det. Har jeg f.eks. en kommune, men en eller flere av de jeg drar sammen med ikke, så legger jeg inn det i overskriften (eller kommentaren eller advarselen) slik at vi ikke hopper over den selv om jeg har den. Tur er jo sosialt 🙂

Utskriftsmulighet

Jeg har det nå klart for utskrift av turen. Men det er litt for mye som kan skje enda, så jeg vil naturligvis ha mye ferskere data på utskriften min før turen. Så derfor legger jeg inn et gjøremål for meg selv om at turen skal skrives ut senere. Og når jeg nå også kom på et par andre ting jeg må sikre meg, så la jeg det inn samtidig i denne lista. Denne lista blir jo nå litt lenger, men da slipper jeg å huske slikt underveis, men kan stole på at jeg får gjort alt jeg skal 🙂

Huskelisten min

Og bare for å vise litt om hvordan dette nå blir til slutt, her er slik utskriften min vil bli:

Eksempel på utskrift

Og dermed kan jeg vel si at den 18. april 2018 er så godt som ferdig planlagt. Bare resten av turen igjen nå 😀